#020. Cursus Art Based Learning

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 11:11

Afgelopen weekend was het dan zo ver! De cursus Art Based Learning onder begeleiding van Jody Zweserijn. Leren van kunst en hoe je hiermee je natuurfotografie een creatieve boost kan geven is het doel van deze methodiek. Het artistiek-creatief denken staat in deze cursus centraal, maar deze methodiek wordt blijkbaar ook gebruikt bij terminaal zieken en hun nabestaanden om over het naderende einde te praten. In deze blog vertel ik meer over deze methodiek en over mijn volgende fotoproject.

Creativiteitstest
De cursus vond plaats in het Noordbrabants museum in Den Bosch. We werden ontvangen in de gedeputeerden zaal. Een prachtige sfeervolle ruimte. Na de cappuccino en een kort voorstelrondje startten we met de bespreking over wat creativiteit is en de resultaten van de creativiteitstest die we van tevoren hadden gemaakt. Creativiteit bestaat volgens een onderzoek van de TNO uit een aantal deelcompetenties. De een scoort hoger op de ene deelcompetentie dan de ander en op basis hiervan gaven we elkaar tips over hoe wij bepaalde zaken aanpakken. Volgens Jody hadden we met z'n allen de test wel behoorlijk bescheiden ingevuld ;-).

Persoonlijke vraag

Vervolgens gingen we aan de slag met een persoonlijke vraag waarmee we erna het museum in gingen. Het bleek nog best een uitdaging om deze vraag verder te concretiseren. Met elkaars inbreng en ideeën, ik denk dat de groepsdynamiek ook echt het creatieve proces versterkt, is iedereen uiteindelijk tot een vrij concrete vraag gekomen. Ook al is het bij deze methodiek eigenlijk niet de bedoeling om te delen, hebben we dat dus wel gedaan. Ik had de volgende vraag geformuleerd:"Hoe breng ik kracht, warmte en hoop in mijn foto's?" Elementen die al naar voren kwamen waren dat blauw, groen en oranje de kleuren van de natuur zijn en vertrouwen wekken. De kleur oranje komt de afgelopen tijd vaker voorbij, dus dat is misschien wel een teken? Verder dacht ik ook aan groene bladeren, bloesem, bosanemoontjes, sneeuwklokjes etc. Precies ook die onderwerpen die ik op mijn troostkaarten heb staan.

Schoonheidsontroering

Art Based Learning opent nieuwe verbindingen in je hoofd en door je te verdiepen in een kunstwerk ga je anders tegen dingen aan kijken. Vanuit verschillende hoeken kan je iets bekijken waardoor een ander verhaal ontstaat. Dat gebeurde ook echt bij het kunstobject dat ik had uitgekozen, maar daarover straks meer. Met de vraag 'hoe krijg ik kracht, warme en hoop in mijn foto's' in mijn achterhoofd ging ik het museum in. Ik liep al direct tegen een kunstwerk van Jan van Deene aan. Bam! Ik dacht nog even:"Ik ben klaar, ik heb het kunstobject al gevonden." Jan van Deene wil met kleuren en lijnen zijn eigen gedachten en gevoelsleven uitdrukken. Het is een kleurrijk schilderij (ook oranje!) met vloeiende vormen, ik zag er geborgenheid, tranen en kracht in. Op het bordje staat het volgende: "Jan van Deene is een van de eerste Nederlandse kunstenaars die volledig abstract gaat werken. Zijn werk past binnen de absolute schilderkunst. Golvende sjabloonachtige vlakken in egale kleuren zorgen voor een abstract beeld. In zijn schilderijen wil Van Deene 'de door het leven in mij gewekte schoonheidsontroering, aan religieuze bewogenheid verwant, uitbeelden'." Het is denk ik wel duidelijk dat ik abstracte werken mooi vind, maar ik heb minder met rechte lijnen en hoeken. Op zich dus niet zo gek dat dit schilderij mijn aandacht had getrokken.

Mantel van hoop en troost

Maar goed, om dan maar meteen hiervoor te gaan en niet meer verder te kijken past niet bij me. Ik besluit dus om nog wat verder bij de expositie over hedendaagse kunst rond te kijken. Op een gegeven moment liep ik tegen de mantel van troost aan, gemaakt door Margriet Luyten. Een gevalletje serendipiteit? Aangezien ik nu vrij veel met troost, kracht en heling bezig ben? Op de website van het Noordbrabants museum lees ik nu het volgende: "Het uitgangspunt van Luyten was de natuur. Net als vele anderen trok zij tijdens de lockdown de natuur in, een plek waar menigeen troost vond. Luyten nam tijdens haar vele wandelingen haar camera mee en maakte foto's van bloemen en planten die zij tegenkwam. Zoals vrouwenmantel, vergeet-me-nietjes en fluitenkruid. Met name het fluitenkruid voorzag Luyten van inspiratie. De plant bloeit vanaf maart volop en luidt de komst van de lente in. De bloemen van het fluitenkruid zijn fijnzinnig, het is een frêle bloem en oogt kwetsbaar. Maar het nietige bloemetje vormt samen met de andere een sterke plant. Het plantje wordt ook wel Hollands kant genoemd, doordat de bloemetjes samen een fijnzinnig en decoratief patroon vormen. Een mooi uitgangspunt dus voor een ontwerp. De bloem past volgens Luyten ook goed bij Maria. Zo zegt zij zelf: "Fluitenkruid en het gras zijn zulke eenvoudige planten, elk met hun eigen schoonheid. 'Nederig', zou je ook kunnen zeggen. Veldbloemen passen de Zoete Lieve Vrouw. Maria is er voor iedereen."

Parabolisch licht

Het kunstobject dat ik uiteindelijk uitkies is van Olafur Eliassion. Een spiegel met voor die spiegel een kaars. Jody vraagt nog hoe ik uiteindelijk tot deze keuze ben gekomen. Ik twijfelde in eerste instantie namelijk tussen de twee andere kunstwerken van Jan van Deene en Margriet Luyten, maar had het gevoel dat ik vooral rationeel probeerde deze twee in mijn verhaal te laten kloppen. Dat ergens echt letterlijk troost en hoop staat geschreven werkt dan natuurlijk wel mee. Uiteindelijk denk ik dat het toch dit kunstobject van Olafur Eliassion is geworden, omdat ik die het meest verrassend vond. Vanuit elke hoek ervaar je iets anders en zie je ook iets anders. Het is sereen, heeft een oranje vlammetje en mooie reflecties. Wat wel weer grappig was is dat ik uiteindelijk te letterlijk het kunstwerk in ben gestapt en de beveiliger naar me toe kwam dat ik te dichtbij stond. Haha. Was niet erg zei zei een paar keer, maar of ik toch iets meer afstand wilde bewaren en ik had me inderdaad wel erg goed aan de opdracht gehouden... Het was een mooie fantasie reis!

The healing arts

Op de tweede dag stond het maken van een mindmap op het programma. Ik ben uiteraard verder gegaan met 'Healing Art'. Heb trouwens ook het boek 'The Healing Arts' ontvangen. Leuk om te gaan lezen en me hier dus weer verder in te verdiepen. Termen die tijdens de mindmap in me opkwamen waren 'het geven van warmte in een steriele omgeving', de kracht van bomen en hierdoor dacht ik ook aan een levensboom. Een van mijn cursusgenoten tipte me op fotograaf Gerrie van Keun en die maakt inderdaad schitterende beelden. Vandaag werd de theorie afgewisseld met buiten fotograferen. Het hotel waar we verbleven ligt direct tegenover de Oisterwijkse Vennen. Ideaal!

Onderwaterbloemen
Als opdracht hadden we om vijf beelden van afgelopen weekend in de besloten Facebook groep te plaatsen. Ik ben bij de Oisterwijkse Vennen vooral aan de slag gegaan met reflecties. Verder vind ik het daar met name geschikt voor landschapsfotografie, maar dat is toch niet echt iets waarvan ik enthousiast word. Door al dat water, de mindmap en mijn eerdere 'Frozen Flowers' serie zit ik nu op het idee van 'Underwater Flowers'. Ik was hier eigenlijk met mijn vorige project Stardust mee bezig, maar deze beelden pasten uiteindelijk niet in het fotoboek. Ik heb gisteren een glazen vaas gekregen waarmee ik verder kan gaan experimenteren. Het idee dat ik nu heb is om onderwater verschillende bloemen te fotograferen, hierbij de kleuren van de regenboog volgend en op de achtergrond een lichtpuntje te plaatsen. Dat lichtpuntje kan een kaars, lamp of misschien wel de zon zijn. Misschien kan ik ook wel iets met het fluitenkruid, net als bij de mantel van hoop en troost? Jody vond het interessant om te zien hoe een project zich bij mij ontwikkelt. Ik heb er in ieder geval weer zin in om mee aan de slag te gaan. En dan ook om te bekijken hoe ik dit met Healing Art kan verbinden.

Dit is het voor nu, tot volgende week weer!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.